Uittips, van alles te doen in de Achterhoek

De Achterhoek is als een kleurrijk schilderij. Met haar groene landschap als een gemoedelijke, sfeervolle omlijsting, kleurt de Achterhoek uw verblijf in met rust, ruimte en schoonheid. Wandelen langs beekjes, gezellige marktjes en culinaire streekproducten: het Achterhoekse platteland verrast u constant. Kortom, ontdek het zelf.

Algemeen

Toeristisch Informatiepunt Eibergen

Deze website is ontstaan op initiatief van het Toeristisch Informatiepunt Eibergen en ontwikkeld in samenwerking met de Eibergse Ondernemers Vereniging. Op deze website staat allerlei informatie over Eibergen en directe omgeving. Winkels, dienstverlening, de agenda met activiteiten en evenementen, de uitgebreide horeca, mogelijkheden voor een dagje uit in Eibergen.

Gelderse streken

Gelderse streken geeft een overzicht van aantrekkelijke winkelsteden, attracties, culinaire en culturele hoogstandjes en een modern aanbod aan accommodaties in de regio. Voor een weekendje weg of vakantie in eigen land, ben je in de vier Gelderse streken, de Veluwe, regio Arnhem Nijmegen, Rivierenland en de Achterhoek, aan het juiste adres.

Agenda regio Achterhoek/Liemers

De regioagenda biedt u een overzicht van evenementen die in de Achterhoek en Liemers worden georganiseerd. Het is een selectie uit de actuele agenda van Achterhoek promotie.

Musea

Eibergse molens

Piepermolen: De Piepermolen is een windmolen/beltmolen die is uitgerust om graan te malen. Hij is gelegen in Rekken. Vrijwillige molenaars zorgen er elke zaterdag voor dat de molen, als de weersomstandigheden het toelaten, tussen 13.30 en 16.30 uur in bedrijf is. Bij voldoende wind malen zij er dan graan. Meestal maïs dat voor veevoer wordt gebruikt. 

Mallumsche Molen: De Mallumsche Molen is een door water aangedreven koren- en pelmolen, gelegen aan de oude arm van de rivier de Berkel in het buurtschap Mallem bij Eibergen. Vrijwillige molenaars zorgen er elke zaterdag voor dat de molen tussen 14.00 en 17.00 uur in bedrijf is. Zij malen er dan graan en pellen er gort.

Kruidenhof te mallum

Een bezoek aan de Kruidenhof te Mallum brengt u in contact met een fraaie omgeving  van het oude Berkellandschap inclusief de oude watermolen en uiteraard veel  kruiden en andere planten. De collectie is zeer afwisselend en bestaat niet alleen uit geneeskrachtige planten.  De planten zijn zoveel mogelijk ingepast in het omringende landschap.

Museum de Scheper te Eibergen

Museum de Scheper is het historisch museum van Eibergen. Dit museum neemt u mee in de avontuurlijke geschiedenis van ons mooie plaatsje en de omgeving. Van geologische vondsten uit tijden van voor de sauriërs tot gebruiksvoorwerpen uit eind vorige eeuw en af en toe een expositie met beeldende kunst of een historisch onderwerp. Ook kunt u op het terrein de herbouwde boerderij 'de Vuurever' bezichtigen.

Cactusoase te Ruurlo

De cactusoase is een grote hal met honderden soorten cactussen van groot tot klein, en met een regenboog aan kleuren. Kom en laat u verassen hoeveel van deze soorten er op onze aarde bestaan. Naast cactussen is er een doorlopende expositie van de Idian Art Gallery, spoorwegmodelbouwvereniging De Seinpaal, historische vereniging Old Reurle en Authentieke sierpoppen.

Kasteel Huize Ruurlo te Ruurlo

Het huidige Huize Ruurlo dateert voor een deel uit de zestiende eeuw, maar het werd al veel eerder gesticht. Voor het eerst werd het kort na 1300 vermeld als een bezit van de familie Van Roderlo.Het huidige kasteel bestaat uit een samenraapsel van stijlen, omdat er voortdurend aan het kasteel gebouwd werd. In de kelderverdieping bevindt zich nog veel middeleeuws muurwerk.

Het kasteel in Ruurlo staat in de steigers en wordt momenteel gerenoveerd tot museum, MORE, museum voor modern realisme. Zij hopen medio 2017 hun deuren te openen.

De Lebbenbrugge te Borculo

Al eeuwenlang ligt het erfgoed, 'De Lebbenbrugge', een karakteristiek 15-de eeuws boerenhuis, aan de oude Hessenweg van Borculo naar Barchum. Het opmerkelijke interieur en de bijzondere ligging ademen de sfeer uit van lang vervlogen tijden, die hier opeens tastbaar wordt.

Kristalmuseum te Borculo

Sinds zich ca. 5 miljard jaar geleden de aardkost vormde, ontstonden uit de chemische elementen verbindingen die wij nu in de vorm van meer dan 2000 verschillende mineralen terugvinden. Veel van deze mineralen vertonen een pracht aan vormrijkdom, kleur en kleurschakeringen. De heldere bergkristallen, de diepgroene smaragd of de violette amethist, het zijn maar een paar voorbeelden uit deze wonderlijke wereld.

Brandweermuseum te Borculo

Het qua collectie grootste brandweermuseum van Nederland vindt zijn oorsprong in het feit dat in 1956 op de zolder in Borculo enkele handpompen werden teruggevonden die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog waren verstopt. Ruim 10 jaar later vatten enkele leden van de vrijwillige brandweer het plan op om een museum te stichten. Dit schoolgebouw heeft totale oppervlak van maar liefst 3400 m2. Het tentoongestelde geeft een zeer duidelijk beeld van de brandbestrijding van het aller eerste begin tot eind jaren 70. In hetzelfde pand bevindt zich het Stormrampenmuseum. Dit museum bevat een collectie aan foto’s, artikelen en voorwerpen die alles te maken hebben met de Stormramp van 1925.

Crashmuseum te Lievelde

Behalve dat het museum een eerbetoon wil zijn aan de geallieerde vliegeniers die voor onze vrijheid hun leven offerden, geeft deze permanente tentoonstelling een beeld van de technische kant van de Luchtoorlog 1940 - 1945. Van een aantal vliegtuigen - die in de Achterhoek neerstortten - ziet u in onze expositieruimte wat onderdelen. Ook ziet u onderdelen die zich tijdens het neerstorten aan boord bevonden. In het museum wordt ook doorlopend de film: “De Luchtoorlog herleeft” (eigen productie) vertoond. Deze film geeft een globaal overzicht van de Luchtoorlog 1940-1945 boven Europa en specifiek boven “De Achterhoek”. Kijk voor de openingstijden op de site.

Stoomzagerij Nahuis te Groenlo

De stoomzagerij Nahuis dateert van ongeveer 1900 en is voortgekomen uit een radmakerij die al in 1850 bestond. Omstreeks 1918 werd de zagerij gemechaniseerd door de aanschaf van een 1-cilinder liggende stoommachine. Deze stoommachine, in 1897 gebouwd, is tot 1977 in bedrijf geweest en is waarschijnlijk de enige in de wereld. De zagerij is een aantal dagen per jaar te bezichtigen en is nog steeds in bedrijf.

Museum buurtspoorweg te Haaksbergen

De Museum Buurt Spoorweg onderhoudt op de landschappelijk zeer fraai gelegen spoorlijn tussen Haaksbergen en Boekelo een historische lokaaltreindienst. Met authentiek spoorwegmaterieel in een historisch aangeklede omgeving wordt een zo compleet mogelijk Nederlandse lokaalspoorlijn verbeeld. In de zomerperiode is het mogelijk gecombineerde fietstrein uitstapjes te maken. In Haaksbergen vindt u een geheel gerestaureerd stationsgebouw, een locomotievenloods, een werkplaats, een seinhuis en een reservoirgebouw met waterkolom in originele toestand.

Kasteel Warmelo te Diepenheim

Het Warmelo dateert  van 1339. Het kasteel wordt omgeven door een park, met een totale oppervlake van 7 hectare. Via een gemarkeerde wandelroute maakt u kennis met 4 eeuwen tuin architectuur. Vanaf het voorjaar kunt u tevens weer genieten van wat internationale kunstenaars maken van zand.

Kasteel Huis Bergh te 's Heerenberg

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg in Gelderland wacht een overweldigende ervaring. Opeens ontvouwt zich het uitzicht op het middeleeuwse Kasteel Huis Bergh, omgeven door een gracht en half omsloten door een oude vestingwal. De bouwgeschiedenis gaat terug tot de 13e-eeuw. In de loop der tijden hebben uitbreidingen, verfraaiingen, branden en oorlogen het aanzien van het kasteel veranderd. Van een middeleeuwse verdedigingsburcht werd het langzamerhand een fraai slot. Het behoort tot een van de grootste kastelen van Nederland. Verder bezit het kasteel een vaste collectie kunst en worden er regelmatig evenementen voor zowel kinderen als volwassen georganiseerd. Een bezoek aan het imposante kasteel Huis Bergh wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan het Muntmeesterhuis. Onder leiding van de muntmeester kunnen bezoekers zelf munten slaan.

Avonturenparken

Hof van Eckberge te Eibergen

In de binnenspeeltuin van Hof van Eckberge is het dikke pret: spelen, klimmen, klauteren en glijden. Uw kinderen kunnen zich heerlijk en veilig uitleven. De binnenspeeltuin beschikt over een indoor klimstructuur van wel drie verdiepingen hoog, geheel in jungle stijl. Ontdek ook de verrassende onderwaterwereld met wel 12 fascinerende zoutwater aquaria en kom oog in oog te staan met bekende vissen zoals Nemo. Maak de dag compleet met een potje bowlen, of lasergamen in de lasergame jungle.          

In de buitenspeeltuin is voor elke leeftijd iets te beleven. Vlakbij het terras is er een speciaal ingerichte en afgeschermde zone voor de kids tot 4 jaar. De oudere kinderen kunnen onder andere gebruik maken van de zand- en water-speelzone, de houten klimtoestellen, de kabelbaan, de air trampoline en een gigantisch klautergrid. In de kinderboerderij voert het belevingspad u langs onder andere ara's, wasberen, wallaby's, rendieren, stekelvarkens, nandoe's en bijzondere watervogels.

Sevink Avonturenpark te Meddo

Sevink Avonturenpark is een multifunctionele binnenspeeltuin. Al is het niet met het blote oog te zien, het avonturenpark is grotendeels onder de grond gebouwd en geïntegreerd in het landschap. Het is een binnenspeeltuin waar kinderen niet alleen kunnen spelen, maar waar ook educatie een grote rol speelt. Zo is er een gigantische zandbak die gethematiseerd is als steengroeve en de kinderen naar fossielen kunnen zoeken. Tevens staat er een groot houten speelkasteel dat verwijst naar de oude Winterswijkse Havezates en nog tal van andere educatieve maar eigentijdse speelmogelijkheden. Op de begane grond van Sevink Avonturenpark is een gethematiseerd grill restaurant gevestigd waar zo’n 120 gasten kunnen genieten van een middag of avond Bourgondisch grillen.

Mega pret te Lievelde

Het speelparadijs is de plek waar kinderen de hele dag kunnen vertoeven. Van een binnenspeeltuin tot een buitenspeeltuin, van midgetgolf tot een waterspeeltuin: alles is mogelijk bij Megapret.

Binnenpret is de ruim 1500 m2 grote indoor speeltuin, waar ieder kind zijn ei kwijt kan. Over het gehele speelparadijs zijn allerlei klim-en klautertoestellen en ballenbakken te vinden.

Buitenpret is een ruim 20.000 m2 grote buitenspeeltuin, waar uw kinderen zich op de meest fantastische toestellen uit kunnen leven. Maak een rondje in het verkeerspark of maak gebruik van onze talloze speeltoestellen.

Waterpret is de waterspeeltuin, voorzien van ruim 25 water spuitende fonteinen en kanonnen. Op de warme zomerdagen kan iedereen hier heerlijk verkoeling zoeken. Het water loopt automatisch af, waardoor uw kind geen zwemdiploma nodig heeft. Golfpret is de midgetgolf baan van Megapret. De ruim 2000m2 grote 18-holes adventure golfbaan laat u en uw kinderen kennismaken met de golfsport op een unieke en super gezellige manier

Avonturenpark Hellendoorn te Hellendoorn

Avonturenpark Hellendoorn is een echt familiepretpark. De sfeer is gemoedelijk, afstanden tussen de attracties zijn klein en wachttijden voor attracties zijn kort. En er is ook nog eens super veel te beleven. Verscholen in de bossen wachten ruim 30 topattracties en shows.

Familiepretpark de Waarbeek te Hengelo

Niks geen angstaanjagende Booster, Breakdance of Topspin, maar juist de vrolijk stemmende Hully Gully, Calypso, Rodelbaan, Toffe Twister en antieke Zweefmolen. De Waarbeek in de Twentse bossen is een familiepretpark waar zwieren, zwaaien centraal staan. Leuk voor (piep)jong en ouder. Ook fijn: direct naast het familiepretpark ligt het Pannekoekenhoes, waar de stevige trek kan worden gestild en de kinderen zich lekker kunnen uitleven in de indoor speeltuin.

Land van Jan Klaassen te Braamt

Vlakbij Arnhem ligt dit unieke pretpark voor kinderen, met het grootste poppentheater van Nederland. Ideaal voor een dagje uit. Er is een grote indoorspeeltuin met iedere dag kindervoorstellingen in het poppentheater en er is een buitenspeelpark.  Dit zijn de ingrediënten voor een dag plezier! Klim/klauter, schommel of rol, maak een treinreis of ga van de 4-baans turboglijbaan en bezoek het poppentheater-museum.

Uitgaansgelegenheden

U kunt in de Achterhoek ook terecht voor een avondje uit. Denk bijvoorbeeld aan de discotheken in de buurt zoals; City lido te Groenlo De Radstake in de Heelweg of Dieka te Markelo.

Ook in de dorpen Eibergen en Groenlo is genoeg te beleven. Wilt u een potje biljarten, pijltjes gooien, een avondje live muziek of gewoon lekker een hapje eten. In beide dorpen zijn genoeg mogelijkheden om te genieten van een gezellige ambiance. Loop eens rond en zie wat er te doen is.

  

Cultuur/Festivals

Dorpen

Groenlo

Grolle, zoals de stad vroeger heette, kent een roemruchte historie. Vele keren is er om de strategisch belangrijke stad gevochten. Tijdens de Tachtig jarige oorlog werd de stad definitief bevrijd van de Spanjaarden door Stedendwinger Frederik Hendrik. Sindsdien ademt Groenlo, als bakermat van Grolsch bier een Bourgondische sfeer van gastvrijheid en vertier. Bourgondisch genieten, de rijke historie van de oude Vestingstad bekijken, de mooie natuur in en rondom de stad beleven. Er is heel veel te doen in Groenlo. Musea, wandel- en fietsroutes, historische stadswandelingen, een bierroute langs de mooiste café’s, kerktoren beklimmen, Pitch & Putt golf of boerengolf en nog veel meer.

Bredevoort

Doordat Bredevoort al sinds 5 december 1986 een beschermd stadsgezicht heeft, zijn de historische gevels mooi bewaard gebleven. Veel inwoners hebben hun gevel bij een verbouwing zelfs in originele staat teruggebracht. Bij verbouwingen, graafwerkzaamheden en herbestrating werden muurresten, grachtenprofielen of zelfs een onderaardse gang gevonden. Elk huis heeft zijn eigen karakter. Een haakse hoek is eerder uitzondering dan regel. De smalle straten, zoals de Hozenstraat, met de authentieke lantaarns maken het plaatje compleet. Sinds 27 augustus 1993 is Bredevoort tevens de Nationale Boekenstad. In het historische centrum hebben zich sindsdien meerdere antiquariaten gevestigd.

Steenderen, Bronckhorst en omgeving

Bronckhorst is "het kleinste stadje van Nederland", een prachtig bewaard gebleven stukje historie. De omgeving is echter meer dan dit kleinste stadje. In de omgeving Steenderen-Bronckhorst heeft de rivier de IJssel een grote invloed gehad op de omgeving . Het is een uniek gebied waar u prachtig kunt wandelen, fietsen of rondtoeren met uw auto of motor. Er zijn twee pontveren om de IJssel over te steken, een in Bronkhorst en een in Olburgen. Het lijkt of u in een andere wereld terecht komt. In Rha kunt u het Bronckhorster bier proeven en de brouwerij bezichtigen. In Olburgen is er een mooi strand bij camping Dorado Beach en een jachthaven. Nabij het plaatsje Toldijk vindt u een heus planetarium. Het Dickens museum vindt u in Bronkhorst, kortom genoeg te beleven.

Cultuur

De Berkelzomp

De rivier de Berkel werd als scheepvaarttransportroute al eeuwenlang gebruikt. Tussen Vreden en Zutphen werden goederen vervoerd. Korte tijd is er ook scheepvaart mogelijk geweest tot Coesveld. Belangrijke vervoersproducten waren kalk, hout, steen, turf, jenever en aardewerk. De schepen, de zogenaamde Berkelzompen, waren oersterke boten van zo'n 12 meter lengte met weinig diepgang. Ze konden ongeveer acht ton aan lading vervoeren. De mogelijkheid bestaat om met zo'n Berkelzomp mee te varen. Kijk op de site voor

verschillende opstapplaatsen en mogelijkheden in vaartochten.

Klompenfabriek te Beltrum

Nijhuis Klompen uit Beltrum is ‘s werelds grootste klompenfabriek en produceert en levert sinds 1938 oer-Hollandse houten klompen, souvenirs, houten tulpen en aanverwante artikelen. We gebruiken hiervoor de hoogste kwaliteit populierenhout en behandelen het met respect. Het gehele creatieve proces, van design van zowel de machines als van de producten, doen we in eigen huis. Vol passie, want ons team houdt van hout, verf en vrolijke decoraties.

Erve kots te Lievelde

Herberg en openluchtmuseum Erve Kots staat tot ver in den lande bekend om haar "pannankoeken en pillenweggen" met daarbij een "komme koffie". Maar ze biedt u ook seizoengerechten en de prachtigge terassen nodigen u uit om van een "boksebier" of een "Prins Frederick Hendrik"-pilsener te genieten. Dit wordt gebrouwen in het eigen Brouwhoes, waarvan ook de kelders te bezichtigen zijn. Loop ook eens rond in het openluchtmuseum, hier kunt u zien hoe er vroeger geleefd en gewerkt werd in de Achterhoek.

Kaasboerderij Weenink te Lievelde

Kaasboerderij Weenink: van traditionele “Kaasboerderij” naar “Beleefboerderij”. Op deze kaasboerderij wordt er niet alleen kaas gemaakt, maar kunnen ook de kalfjes geknuffeld worden, u speelt Boerengolf tussen de koeien, er zijn volop speelmogelijkheden voor kinderen en de hooiberg is de VIP room. In de Koepel krijgt u het idee dat u altijd buiten bent en op het terras geniet u van het uitzicht op de weilanden. Natuurlijk kunt ook met eigen ogen zien hoe de kaas gemaakt wordt en vindt u in de landwinkel een breed scala aan heerlijke en eerlijke streekproducten.

Verschillende wijnboerderijen in de Achterhoek

Achterhoekse wijn, waarom?... zult u misschien denken, de Achterhoekse wijnen zijn lekker en steeds beter van kwaliteit! Met ruim dertig hectare aan wijngaarden is de Achterhoek één van de grootste wijnstreken van Nederland. De vruchtbare bodem is uitermate geschikt voor de teelt van wijndruiven. Er zijn heel wat wijngaarden in deze regio, die stuk voor stuk kwaliteitswijn maken. Jaarlijks worden er vele tienduizenden liters rode, witte en rosé wijnen geproduceerd, die goed hun weg naar de consument en de horeca weten te vinden. En met succes, want de wijnen uit de Achterhoek worden gewaardeerd met tal van onderscheidingen. Ga eens langs bij één van deze wijngaarden en ontmoet de bevlogen wijnbouwers. Zij kunnen u vol trots en passie vertellen over hun bedrijf. Hieronder hebben wij een selectie gemaakt van wijndomeinen/wijngaarden in de omgeving.

 

Bloemencoro's in de omgeving

Een bloemencorso is een optocht van praalwagens die versierd of bedekt zijn met bloemen. Elk bloemencorso heeft zijn eigen karakter, charme en onderwerp. In de maanden augustus en september zijn er in onze omgeving een aantal van deze dahlia bloemencorso's te bewonderen.

De corso's van Lichtenvoorde en Winterswijk behoren tot de grotere van Nederland.

De groepen of buurtschappen die een corsowagen bouwen, vormen een bijzonder hechte club met een heel scala aan activiteiten. De hoofdactiviteit is uiteraard het samen bouwen van de corsowagen, en vaak ook het onderhoud van de bloemenvelden. Deze activiteiten en alle organisatie daaromheen zijn een gigantische klus die elk jaar opnieuw vele honderden uren vrijwilligerswerk kost.

De corso's van Beltrum en Rekken zijn hier goede voorbeelden van. Deze kleine kernen zorgen er elk jaar weer voor dat er een bijzonder geheel aan wagens ontstaat. In Beltrum is de corso zelfs uitgebreid met muziek en straattheater. Figuratie rondom de praalwagen stoet staat hier centraal.

  

Openlucht theater te Eibergen

Het openlucht theater te Eibergen heeft een unieke ligging; 100 meter achter het dorps-centrum. Gesitueerd midden in het prachtige wandelpark De Maat. Het theater heeft een capaciteit van 900 zitplaatsen met voor het podium een sta-gedeelte annex swingplein. De activiteiten variëren van kindervoorstellingen en Achterhoeks Streekfestival tot theater en popconcerten (o.a. Ilse DeLange, Jett Rebel, Bløf, Kovacs, Typhoon). Kijk op de site voor het actuele programma aanbod.

Zwarte Cross te Lichtenvoorde

De Zwarte Cross is een bizarre mix van motorcross, muziek, stunts, theater, humor en veel gekte en spektakel. De samenkomst van deze ogenschijnlijk totaal verschillende werelden zorgt voor een wereldwijd uniek feest. De duidelijke connectie met ‘De Achterhoek’, waar het festival plaats vindt, komt naar voren in de kenmerkende gezelligheid en gastvrijheid van deze streek waar jong en oud nog samen feest viert. Vanaf de eerste editie tot aan nu, is voor bezoeker en organisatie één ding duidelijk: niets is onmogelijk!

Manana manana te Vorden

Mañana Mañana is het meest relaxte festival van Nederland! Mañana Mañana groeide in Hummelo in vier jaar uit tot een prachtig feest van stoere rockers, oude hippies, leuke meiden, gezinnen en goed volk uit de buurt. Vanaf heden strijkt dit feest neer in en om het wonderschone Kasteel Vorden.  Festivalfans verspreiden een unieke festivalvibe over het festivalterrein. Dansen, drinken, vuurtje stoken en zelf een visje vangen in de vijver om die daarna zelf op hete kolen te grillen. Of lekker jammen want zelf je gitaar meenemen, daar houden ze  van! Mañana Mañana telt zo’n acht verschillende podia waarop, bij elkaar opgeteld gedurende het festivalweekend, circa 120 optredens gegeven worden. De genres lopen uiteen van klassiek tot punkrock tot electropop tot blues, en ook theater mag uiteraard niet ontbreken.

(sport)Activiteiten

Openluchtzwembad 't Vinkennest te Eibergen

Openluchtzwembad 't Vinkennest is een heerlijke plek om op die warme zomerdagen te vertoeven. Met verschillende baden is er voor elk wat wils. Ook kun je heerlijk zonnen op de ruime ligweide.

Zwembad 't Spilbroek te Neede

Bent u op zoek naar beweging in het water, daarvoor moet u bij ’t Spilbroek zijn. De ervaren medewerkers van Sportcentrum ’t Spilbroek zullen op een kundige, creatieve en enthousiaste wijze al hun diensten aanbieden. Dankzij de prettige sfeer en servicegerichtheid, voelt u zich al snel helemaal thuis!

Zwembad de Wilder te Haaksbergen

Dit subtropisch zwemparadijs heeft veel mogelijkheden en biedt u sportieve activiteiten. Zwemmen en plezier komt hier samen! In de sauna kunt u heerlijk ontspannen.

Sport & health centre The Chariot

Wilt u lekker sporten, bent u bezig met afvallen, wilt u fitnessen, wilt u groepslessen volgen of hebt u behoefte aan personal training.  Voor de echte sportliefhebber is the Chariot the place to be in Eibergen. U kunt ten alle tijden langs komen. D.m.v. een dagpas of arrangement kunt u zich hier op sportgebied heerlijk uitleven. Bent u lid bij een Ves (www.exclusievesportcentra.nl) sportcentrum, dan kunt u zelfs 6 x gratis sporten bij the Chariot.

Manege Nijhuis te Eibergen

Als u een manege in Eibergen zoekt dan bent u bij ons aan het juiste adres. Onze manege ligt in het mooie buurtschap Hupsel. Manege Nijhuis biedt hier voor de recreatieve ruiter volop de mogelijkheid om te genieten van paard en natuur.

Dankzij vele zandpaden kunnen ruiters de bossen en mooie omgeving van Hupsel  verkennen door middel van een buitenrit.  De ritten kunnen variëren  van een uur tot een dagdeel. Deze zijn op afspraak en vinden plaats onder ervaren begeleiding.

Is uw zoon of dochter nog geen 6 jaar of heeft geen ervaring met paardrijden? Dan biedt de manege de optie om een wandelpony te huren. Via deze mogelijkheid kunt u bekijken of u zoon/dochter paardrijden leuk vindt en kunnen ze vertrouwd raken met de pony's. Het is de bedoeling dat er alleen gestapt wordt en dat de ouders als leidinggevende functioneren.

Er bestaat zelfs de mogelijkheid om een huifkar te huren. Ook in combinatie met de huifkar kunt u op een paard of pony achter de huifkar aan rijden. In juli en augustus organiseren zij iedere dinsdag een huifkartocht.

Naast al dit alles is er ook de mogelijkheid om uw paard of pony te stallen bij Manege Nijhuis. U kunt dagelijks gebruik maken van de binnen- en de buitenbak, mits deze vrij zijn.

Verder Is Manage Nijhuis in het hoogseizoen op de camping aanwezig om ritjes met een pony of huifkar te maken.

Ballonteam Hupsel te Eibergen

Heeft u altijd al eens een ballonvaart willen maken. Bij ballonteam Hupsel bent u hier aan het goede adres. Opstijgen is normaal gesproken vanaf Hupsel Airport. Indien drie personen tegelijk, is in overleg opstijgen vanaf een andere locatie mogelijk. Onze mand heeft een capaciteit van 5 personen maar wij nemen meestal 3 passagiers (en natuurlijk de piloot) mee.

Het is mogelijk te varen in de zomertijd +/- 2 tot 3 uur na zonsopgang en +/- 2 tot 3 uur voor zonsondergang, in de wintertijd kan de gehele dag worden gevaren. Een vaart duurt ongeveer 1 uur, maar we zijn ongeveer 3 uur bezig, afhankelijk van waar er geland wordt.

Shortgolfbaan te Eibergen en de monumentale boerderij 't Vunderink

Onze unieke shortgolfbaan ligt gelegen rondom de Rijks monumentale boerderij ’t Vunderink te Eibergen. Op deze unieke locatie kan men in het karakteristieke coulisselandschap een 9 of 18 holes ronde golf spelen. Het is een compacte -circa 4 hectare grootte- baan voor jong en oud met tal van uitdagingen en afwisselingen. U geniet van prachtige vergezichten over de Berkel, terwijl u hoog op de es afslaat of speelt tussen de eeuwenoude eiken of fruitbomen. Zowel gezelschappen, groepen als de individuele golfer is bij ons van harte welkom. Er is namelijk geen golfvaardigheidsbewijs (GVB) nodig om bij ons een ronde golf te spelen. Voor een hapje en drankje kunt u altijd terecht op het terras of in onze gezellige Schöppe. Deze van oudsher monumentale slieten schuur is gerestaureerd en in oorspronkelijke staat teruggebracht.

Zwillbrocker venn te Zwillbrock

Het 250 inwoners tellende Duitse dorpje Zwillbrock ligt tegen de grens met Nederland geplakt, niet ver van het Achterhoekse plaatsje Groenlo. Voor de meeste mensen zijn er twee redenen voor hun bezoek aan Zwillbrock: het oude barokkerkje en het Naturschutzgebiet Zwillbrocker Venn.  Waar het Zwillbrocker Venn begint, stopt het asfalt. Alleen wandelaars en fietsers zijn er welkom. Voor een ommetje veen is een zes kilometer lange wandelroute uitgezet. U komt hier een grote plas tegen, waar een omvangrijke meeuwenkolonie woont.  Als u verder loopt kunt ontdekken dat er in het Zwillbrocker Venn ook flamingo’s wonen. Enkele decennia geleden zijn hier zo’n veertig van deze sierlijke vogels neergestreken. Van maart tot en met juni zijn ze te zien. Sindsdien is het Zwillbrock het meest noordelijk gelegen broedgebied van flamingo’s in Europa.

De Leemputten te Groenlo

"De Leemputten" in Zwolle (bij Groenlo), is voor veel mensen een begrip. Waar ooit leem gegraven werd voor de steenfabriek in Groenlo, ontstond later een prachtig natuurgebied. En gedeelte van het totale terrein is uitsluitend toegankelijk per waterfiets. Negen waterfietsen liggen uitnodigend op gasten te wachten. In de resterende 22 hectare is een natuurpad (ca. 3 km.) uitgezet. Onderweg kunt U genieten van de overige plassen met hun prachtige ligging en hun grote verscheidenheid aan planten en dieren. Op het gezellige terras aan de waterkant, kan men ook even lekker bijkomen na bijvoorbeeld een lange fietstocht.

De Heikamp, klimbos achterhoek en kabouterpad te Ruurlo

Even lekker erop uit wordt verrassend leuk bij De Heikamp. In de prachtige bossen van Ruurlo, valt hier voor jong en oud bijzonder veel te ontdekken. De allerlekkerste pannenkoeken van nederland, gebakken met graan van eigen bodem. De spannendste uitdagingen in Klimbos Achterhoek. Het mooiste vertrekpunt voor wandel- en fietstochten.

En natuurlijk een avontuurlijke kabouterpad voor de kleintjes.

Het doolhof te Ruurlo

Niet ver van het kasteel Ruurlo, langs de weg naar het Gelderlandse Hengelo, ligt een doolhof uit 1891 dat geheel verwaarloosd was, in de periode 1975 - 1984 weer is gerestaureerd en er nu prachtig bij ligt. Qua oppervlakte is dit het grootste doolhof van Nederland, maar omdat de ruimte tussen de hagen wel vijf meter bedraagt, kost het toch niet zo veel tijd om het midden te vinden als in andere doolhoven van gelijke oppervlakte.

Erve brooks te Gelselaar

In Gelselaar, een klein dorpje in de Achterhoek, bevindt zich een vijf eeuwen oude Saksische boerderij, Erve Brooks. Kinderen kunnen zich helemaal uitleven in onze binnenspeeltuin. Een “Hooiberg” voor de kleintjes tot 4 jaar en een “Steltenberg” voor de oudere kinderen van 4 tot ongeveer 12 jaar. De laatste heeft drie verdiepingen en twee overdekte ruimtes voor nog meer speelplezier. Ook is er via een wandel pad museumboerderij "Erve Brooks Niehof" te vinden.  Beide boerderij beschikken over een buiten speeltuin.

Kartbaan entertainment center te Winterswijk

Er is heel wat te beleven bij Kartbaan en evenementenhal Winterswijk! Hier ben je aan het juiste adres voor 14.000m2 plezier! Waaronder: E-Karten, Led-Bowlen, Glow-Golf, Prison Island, Lasergamen, Lasersniper, Escape Room, 6D Bioscoop en een Formule 1 Simulator.

Klimbos te Winterswijk

Dit klimpark is het hele jaar geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Ons klimbos is geen “Bomenloop” maar een uitdagend en afwisselend parcours waar geen tweede van te vinden is in Nederland. Wij hebben geen kassa, waar u even een klimhesje kunt huren en zelfstandig gaat klimmen. Bij ons krijgt u begeleiding en daarom ook alleen voor groepen te reserveren. Onze activiteiten zijn uitsluitend op afspraak te boeken/reserveren voor groepen.

Vissen in de omgeving

Er is prima vismogelijkheid in de gehele omgeving. Met name in het stromende  water van de rivier "de Berkel" is het een heerlijke omgeving voor de sportvisser. Ook aan de beek "de Ramsbeek" is het zowel met als zonder hengel bijzonder goed vertoeven. Er is een overvloed aan rustige plekjes waar men zich alleen in de natuur waant.

Opm.: In de openbare wateren is een visvergunning vereist, alsmede een lidmaatschap van een visvereniging

Vist u liever aan een vijver dan heeft de Achterhoek ook verschillende mogelijkheden. Hieronder noemen we een aantal van deze visvijvers:

Fietsen in de omgeving

De Achterhoek is door de fietsersbond uitgeroepen tot het beste fietsgebied van Nederland. Niet verwonderlijk, want vrijwel nergens is de afwisseling in landschap zo groot als hier. Fietsen in de Achterhoek is genieten van historie, natuur, prachtige fietspaden en fietsroutes.

Ook is de Achterhoek bij uitstek het gebied voor een ritje mountainbiking (ATB) of voor een mooie ronde wielrennen. Veel gebruikt is het netwerk van fietsknooppunten dat je overal in de streek kunt oppakken. Bij ieder knooppunt staat ter plekke een kaart van het gebied waar je op dat moment bent zodat je snel en makkelijk het vervolg van je fietsroute kunt uitstippelen. Via de website van 'Nederland fietsland' kunt u zien waar in de omgeving de knooppunten zich bevinden. Op deze manier kunt u zelf een mooie route uitstippelen. Verder kunt op de receptie van Recreatiecentrum het Eibernest een knooppunten kaart kopen, of een mooie fiets route uitzoeken. Tevens is er in het hoog-en laag seizoen een fietsarrangement. Kijk hiervoor op de website onder het kopje arrangementen. 

(retro)Scooterverhuur Tour de achterhoek te Groenlo

Wilt u eens ons mooie Achterhoekse landschap bezichtigen, maar wilt u dat eens anders doen dan met de fiets of auto. Toert u dan eens heerlijk op een (retro)scooter de omgeving door. Natuurlijk ook zeer geschikt voor groepsuitjes.

Fiets en Kanoverhuur Ten Brinke & de Keerse te Rekken

Tussen Eibergen en de Duitse grens ligt te midden van een schitterende natuur en boerderijen het plaatsje Rekken. Hier is fiets en kanoverhuur ten Brinke & de Keerse gelegen, op 200 meter van de Duitse grensovergang Oldenkotte en op 150 meter van het riviertje de Berkel. Naast de uitgebreide fiets, kano en huifkar arrangementen, kunnen er ook drankjes, barbecue of maaltijden verzorgt worden. Ook  kan er onder deskundige begeleiding in ongeveer 2 uren tijd een kaars gedompeld, gegoten, gerold en gedecoreerd worden. 

Duitsland

Tierpark Nordhorn te Nordhorn

Net over de grens bij het Nederlandse plaatsje Denekamp ligt in Duitsland de Familienzoo im Grunen, Tierpark Nordhorn. Een dierentuin die vanaf 1 maart weer geopend is voor zijn of haar gasten van 9.00uur tot 19.00uur.

Kasteel Bentheim te Bad Bentheim

Het kasteel Bentheim is de grootste hoogteburcht van Noordwest-Duitsland en werd voor het eerst in het jaar 1050 vermeld. Vanuit de verte kunt u deze imposante verschijning al opdoemen in het landschap. Al meer dan vijf eeuwen is het complex in het bezit van de graven en vorsten Zu Bentheim und Steinfurt. 

Wunderland Kalkar te Kalkar

"Het is weer zover! Kinderen staan te springen voor de poorten, ouders houden de entreetickets alvast gereed en Kernie staat te popelen om iedereen te begroeten. Het belooft een geweldige dag te worden in Wunderland Kalkar!"

In het familiepark van Kernie ben je een dag even echt weg van huis. Met meer dan 40 attracties is er altijd iets te beleven, stap eens in de draaiende theekopjes, botsboten of durf jij in het hoge reuzenrad?

Kettelerhof te Halter nam see

In deze bosrijke omgeving is een leuk kinderpark gevestigd. Klauteren en klimmen is watje hier geweldig goed kan doen. Deze grote kinderspeeltuin is voor elk kind een genot. Kijk op de site voor uitgebreide informatie.

Movie park te Oberhausen

Wil je naar een pretpark met een gaaf thema. Dan ben je bij movie park aan het juiste adres. Van spongebob tot the turtles en ice age. Allerlei bekende warner brothers film thema's zul je tegenkomen.  In verschillende shows zal het park je meenemen in een echte film. Van stunts, dans tot een parade. Alles komt voorbij. 

Winkelen in Duitsland

Wilt u winkelen in Duitsland. Dan kunt u verschillende kanten op. Vlak over de grens bij Zwillbrock ligt het plaatsje Vreden. Dit is een gezellig klein dorpje vlak over de grens bij de camping. Als u een wat grotere plaats in de buurt zou willen bezoeken kunt u naar bijvoorbeeld naar: Bocholt, deze plaats ligt bij de Nederlandse plaats Aalten over de grens. Of naar Ahaus, deze plaats ligt bij het Nederlandse plaatsje Rekken over de grens. Ook kunt u naar Munster of Oberhausen. Dit zijn grotere plaatsen in Duitsland. Oberhausen heeft naast het stadscentrum ook nog het grote overdekte winkelcentrum Centro. Dit winkelcentrum is zeker ook het bezoeken waard.

Uitgaan in Duitsland

Duitsland staat bekend om de bourgondische levensstijl. Daarom zult in Duitsland gastvrij worden ontvangen in de verschillende horecagelegenheden. Hier kunt u rustig genieten van een heerlijk Duits biertje of een Duitse delicatesse. Wilt een avondje stappen kunnen wij Dorf Munsterland aanbevelen. Dit is een discotheek in de Duitse plaats Legden. Of misschien is een avondje Karpaten wel wat voor u. Karpaten is een festival waar op verschillende avonden/weekenden een goeie line-up zal verschijnen. Kijk op karpaten-online.de, voor de exacte data en line-ups.